Header image  
Maksini Šampioni
 
 
    početna
 

Biografija

 

dejan maksimovic

IM   Dejan Maksimović Maksa

Internacionalni Šahovski Majstor Dejan Maksimović Maksa rođen je 2.10.1970 god. u Prištini, Srbiji. Još kao petogodišnjak je počeo da pokazuje veliko interesovanje za ovu drevnu igru na 64 polja. Sa svojim roditeljima se seli u Smederevsku Palanku, gradu prepoznatljivom po velikoj šahovskoj tradiciji kako u bivšoj Jugoslaviji tako i svetu. Zahvaljujući nesebičnoj podršci svog oca koji je uvek bio kraj njega, njegovog čuvenog šahovskog trenera Srbu Petru "Bembi", kao i profesionalnog kluba "GOŠA" Dejan je uspeo da pređe sve nivoe u Srpskom šahu (Pioniri, Kadeti,Omladinci i Seniori) i izađe kao pobednik.

  1. od 1977-1982 pobednik na mnogim pionirskim turnirima
  2. od 1982-1984 pobednik na mnogim kadetskim turnirima
  3. od 1984-1986 pobednik na mnogim omladinskim turnirima
  4. U svojoj 14-oj godini postaje najmlađi igrač profesionalnog Šahovskog kluba "GOSA"
  5. 1987 god. na Evropskom Šampionatu u Rumuniji deli 5-to mesto
  6. 1996 god. postaje Seniorski Šampion Srbije što je u tom periodu bilo njegovo najveće dostignuće.

U nastupajućim godinama Dejan intenzivno igra po Srpskim I Evropskim turnirima gde posebno postiže izvanredne rezultate u Italiji. U periodu od 1998-1999g. Američka Šahovska Federacija mu šalje pozive da učestvuje na mnogim turnirima širom Amerike.

- 1999 god. osvaja 2-go mesto na Otvorenom prvenstvu države Ilinois.
- Iste godine deli 2-go mesto na Otvorenom prvenstvu Srednje Amerike.
- 2000 god. postaje Šampion države Ajove u Brzopoteznom šahu.
- Tokom 2000-2002 osvaja prva mesta na mnogim turnirima u Čikaskoj eriji gde inače živi i radi.                                                                                                               - Od 2003 do 2005 osvojio je sve tri norme za Internacionalnog Majstora i 1.jula zvanično mu je priznata titula IM od strane FIDE.                                                   - 2006 prva velemajstorka norma osvojena u Sofiji.

Svakako da je u dosadašnjoj karijeri jedan od njegovih najvećih uspeha 33 mesto na Svetskoj listi Brzopoteznog šaha.

Svi ti uspesi u toj zemlji su mu dale motivaciju i želju da započne svoju najveću životnu bitku - kako ostati trajno u toj zemlji. Uspeo je nešto što do sada nikome nije pošlo za rukom i 2000 god. posle nadljudskih napora dobija O-l Vizu. Tu vrstu Vize dobijaju samo vrhunski strucnjaci u svom domenu, kao što su primer Vlade Divac i Toni Kukoč, zvezde NBA lige.

IM Dejan Maksimović Maksa postiže neverovatne usehe u trenerskom radu, predavajući po mnogim školama, koledžima, univerzitetima, šahovskim kampovima i sa privatnim učenicima. Mnogi od njegovih studenata zahvaljujuci njegovom nesebičnom radu, odricanju su prvaci svojih država, tako i Amerike u svojim kategorijama.
Dejan je posvetio sav svoj život šahu I svojim studentima I njegova najveća radost i nagrada je kada neko od njegovih učenika dostigne nivo svetske elite. Prosto je neverovatan podatak da su njegovi učenici do sada osvojili preko 2500 Trofeja za vrlo kratak vremenski period.
Najveća želja IM Dejana Maksimovića je da osnuje SRPSKO - AMERIČKU šahovsku školu gde će ponići svetski šahovski šampioni, kao i da osvoji titulu Velemajstora, najvišu titulu u šahovskoj hijerahiji.

Nema sumnje iz svega prikazanog da je ovaj mladi šahista ostavio dubok trag u svetskom Šahovskom svetu i da će da nastavi sa svojim predanim radom.

vrh strane